Izbeljivanje zuba

Kako izbeliti zube?

Izbeljivanje zuba se može obaviti u kućnim i ordinacijskim uslovima. Kućno izbeljivanje zuba se vrši pomoću manjih koncentracija vodonik ili karbamid peroksida 7-10 dana. Potrebno je uzeti otisak zuba, urade se folije (trejevi) u koje pacijent nanosi sredstvo za izbeljivanje zuba i nosi tokom noći.

Ordinacijsko izbeljivanje zuba može biti izbeljivanje vitalnih i avitalnih (zubi kojima je izvađen živac) zuba. Vrši se pomoću 30-35% vodonik peroksida u jednoj do dve posete stomatologu (kod avitalnih zuba potrebno je više dolazaka). Pre samog izbeljivanja zuba potrebno je odrediti početnu boju zuba, fotografisati pacijenta pre i posle izbeljivanja zuba radi upoređivanja, ukloniti meke i tvrde naslage, zaštititi okolna meka tkiva. Potom se nanosi sredstvo za izbeljivanje zuba koje se može ponoviti par puta u toku jedne posete. Potrebno je znati i da se postojeće plombe i krunice ne mogu izbeleti, tako da ukoliko posle izbeljivanja postoji prevelika razlika u boji, mogu se zameniti.

Nakon izbeljivanja zuba zubi će nekoliko dana biti osetljiviji na nadražaje poput hladnog, toplog. Takođe, nekoliko dana nakon izbeljivanja treba izbegavati hranu i pića koja prebojavaju zube, poput crnog vina, kafe, čajeva, cigareta. Efekat izbeljivanja se može zadržati i do nekoliko godina, sve zavisi od toga koliko se konzumiraju hrana i pića koji prebojavaju zube.